Papučový den

Už máte své papuče? Papučový den se rychle blíží

Již 4. rok se lidé z celé ČR zapojí do osvětové kampaně pro mobilní hospice. 7. října můžeme potkávat lidi v papučích na ulici, na poště, v bance nebo v obchodě. Chtějí nám totiž říct, že umírat doma je možné. Kousek svého „DOMA“ ve formě papučí si proto ten den budou brát všude s sebou. 

Od 5. do 11. října proběhne po celé České republice osvětová kampaň „DOMA. Týden pro mobilní hospice“, kterou pořádá Mobilní hospic Ondrášek k příležitosti Světového dne hospicové a paliativní péče. Zapojilo se do ní 32 mobilních hospiců z ČR a společně budou šířit myšlenku umírání doma. Protože si můžeme vybrat, kde strávíme závěr svého života. Protože 80 % lidí si přeje zemřít doma, ale pouze 20 % se to opravdu podaří. Každý hospic bude v tomto týdnu pořádat akce pro laickou i odbornou veřejnost. Veškeré informace o akcích i kampani se dozvíte na www.umiratdoma.cz.

Záštitu kampani udělilo Ministerstvo zdravotnictví, Česká společnost paliativní medicíny ai Fórum mobilních hospiců. „Je nám ctí být součástí kampaně. Usilujeme o to, aby služby mobilních hospiců byly co nejvíce dostupné a aby jednou všichni, kteří si to přejí, mohli své poslední dny strávit doma,“ dodává Monika Marková, předsedkyně Fóra mobilních hospiců. 

Papučový den

V rámci kampaně proběhne po celé ČR Papučový den. Lidé se tak mohou do kampaně zapojit jednoduchou a veselou formou. Stačí si 7. října vzít papuče s sebou, vyfotit své papuče, sebe či kolegy z práce a sdílet na sociálních sítích s #papucovyden. Pomůžou tak šířit povědomí o domácích hospicích. Šířit informace o možnosti dožít svůj život důstojně a doma i pro nevyléčitelně nemocné dospělé a děti. „Máme radost, že se každý rok do kampaně zapojuje více a více mobilních hospiců, které umožňují umírat doma. Současně se zvětšuje počet lidí a organizací zapojujících se do papučového dne. Chodí nám fotky celých škol, firem i úřadů. Minulý rok bylo fotografií přes 700,“ říká Bronislava Husovská, ředitelka Mobilního hospice Ondrášek a pokračuje: „Papuče nasazuje i herec Pavel Liška, herečka Markéta Stehlíková, dokumentaristka a scénáristka Olga Sommerová nebo třeba rychlobruslařka Martina Sáblíková.“  S:\Fundraising\_Akce\Akce 2019\2019-10-07 Kampaň DOMA\Fotky papučovy den\Martina Sáblíková.jpg

Papučový den podporují také sportovci jako je David Moravec, vítěz z Nagana98, Markéta Tomášková, mistryně světa v paraglidingu, Josef Ptáček, mistr světa v grapplingu a Libor Uher, horolezec. Všichni jsou tváří spotu pro Papučový den a především všichni půjdou 7. října v papučích. Zaujal vás papučový den? Podívejte se na www.papucovyden.cz a přečtěte si víc. 

Vezměte si i vy 7. října papuče s sebou a podpořte domácí hospicovou péči v České republice.

Bližší informace a kontakt: Ing. Jana Vavrošová, MBA, email: vavrosova.medica@seznam.cz